Vermogenselektronica – een vak apart

Vermogenselektronica – een vak apart

Vermogenselektronica is een principe dat vaak een belangrijk onderdeel vormt van andere vakgebieden in de elektrotechniek, zoals energietechniek en industriële automatisering. Zelfs zó belangrijk, dat het op de meeste mbo-opleidingen als een apart vak wordt aangeboden. Maar wat houdt vermogenselektronica eigenlijk in?

Vermogenselektronica komt voor in vrijwel alle toepassingen waar hoge vermogens bij komen kijken. Het verwijst naar het vakgebied binnen de elektronica dat zich bezighoudt met beheer, omzetting en regeling van elektrische energie in veel verschillende soorten systemen. Deze systemen worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, zoals in de energieopwekking, elektrische aandrijvingen, elektrisch transport, hernieuwbare energiebronnen en industriële automatisering. Bekende onderdelen die je hierbij zult tegen komen kijken zijn omvormers, gelijkrichters, choppers en IGBT’s.

Vermogenselektronica is veelomvattend en voor de meeste studenten kan het lastig zijn om er een voorstelling van te maken. In onderstaande video legt productmanager Ralf Linnertz uit hoe Lucas-Nülle vermogenselektronica begrijpelijk maakt, waarmee het voor studenten meer tot de verbeelding gaat spreken.

Lucas-Nülle Youtube

Bekijk de video

De verschillende onderdelen die je in de video bent tegengekomen zijn van cruciaal belang voor het verbeteren van de betrouwbaarheid, efficiëntie en controle van systemen met hoge vermogens. Het gaat tevens een grote rol spelen in de energietransitie. Er wordt van technici op verschillende niveaus verwacht dat zij de werking kennen en weten wanneer welke componenten moeten worden ingezet. Elektrotechnische ingenieurs hebben bijvoorbeeld kennis nodig van halfgeleiders en elektronische componenten, omdat zij betrokken zijn bij het ontwerpen, beheren en optimaliseren van schakelingen. Maar ook regeltechnici en software ingenieurs spelen een grote rol bij het ontwikkelen van de regelsystemen die deze componenten aansturen. En zelfs projectmanagers hebben kennis nodig op dit gebied, zij moeten bijvoorbeeld weten wanneer zij dit soort systemen in moeten zetten en hebben daar het budget op af te stemmen.

Van basiskennis tot aan 1kW systemen
Net zoals bij alle productcategorieën van Lucas-Nülle begint ook vermogenselektronica met het aanleren van de basiskennis in de vorm van een UniTrain cursus. Enkele basisbegrippen die op dit systeem kunnen worden aangeleerd:

  • Halfgeleiders voor AC
  • Halfgeleiders voor DC
  • Lijn-commuterende converters
  • Zelf-commuterende converters
  • Frequentieomvormers
  • Arbeidsfactorcorrectie

Nadat de student zich eigen heeft gemaakt in de wereld van vermogenselektronica, kan de student zich vastbijten op de geavanceerdere modellen, zoals deze in bovenstaande video te zien zijn. Naast de bovenstaande onderwerpen op de UniTrain modellen is er namelijk ook een 300 W en vaak ook een 1kW versie beschikbaar. Deze kunnen zelfs uitgebreid worden met een Matlab adapter om het programmeren van de componenten mogelijk te maken.

Meer informatie over deze systemen? Neem eens een kijkje op de website of neem contact op met stijn@new-age-learning.

Lucas-Nülle LabSoft Youtube

Op maat gemaakte trainingssystemen
Naast de verschillende energie modules biedt New Age Learning je tal van andere op maat gemaakte trainingssystemen van Lucas-Nülle binnen de volgende gebieden:

ONZE MISSIE
Het technisch onderwijs in Nederland ondersteunen bij het op een eigentijdse manier vormgeven van haar onderwijs, waarbij opleidingen kunnen blijven aansluiten op actuele technologische ontwikkelingen, passend bij de nieuwe generaties scholieren en studenten (doelgroep) en de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Recent Posts

Leave a Comment