Duurzaam, Besparend En Flexibel, Slimme Gebouwen Zijn De Toekomst

Duurzame energiebronnen; een uitdaging voor huishoudens

De meeste Nederlandse huishoudens zijn afhankelijk van grijze stroom, energie die met behulp van fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Met de streefdatum van 2050 voor de klimaatdoelstellingen zijn duurzame energiebronnen de enige oplossing voor een energieneutraal Nederland. Maar de integratie van duurzame energie bij huishoudens levert een uitdaging voor contante levering. Zonne-energie is afhankelijk van het weer, wat leidt tot schommelingen in de energieproductie. Daarbij speelt ook de opkomst van elektrische auto’s, waar iedereen hun auto op hetzelfde tijdstip wil opladen. Dat zorgt voor een grote puntbelasting ’s avonds, als de zon niet schijnt.
Is het mogelijk om de energiebehoefte in huis efficiënt te regelen, zonder dat het elektriciteitsnet overbelast raakt?

Lucas-Nülle LabSoft Youtube

Bekijk de video

Efficiënt beheren van energie
Slimme huizen (smart buildings) kunnen een oplossing bieden voor een gebalanceerde energiebehoefte. Zonne-energie is vaak beschikbaar op momenten dat de vraag van huishoudens laag is, namelijk wanneer de meeste mensen op het werk zijn. Batterijen kunnen ervoor zorgen dat deze overtollige energie opgeslagen wordt, om ‘s avonds te kunnen koken en bijvoorbeeld de verlichting en verwarming aan te zetten. Smart building systemen regelen de energiebehoefte in huis door middel van batterij opslag, geavanceerde technologieën en sensoren. Ze passen energiebeheer en -efficiëntie toe, integreren hernieuwbare energiebronnen, monitoren het energieverbruik en bieden inzicht via apps. Daarnaast schakelen ze tussen verschillende energiebronnen voor optimale efficiëntie.

Dit resulteert in energiebesparing en een verminderde ecologische impact. Dit kan het gebruik van piekcentrales verminderen, die vaak draaien op fossiele brandstoffen. Dit zijn centrales die alleen energie opwekken wanneer er hoge vraag is, of lage opbrengst uit andere (duurzame) centrales. Het huis van de toekomst lijkt energieneutraal en kan met eigen energiebronnen in zijn behoefte voorzien. De technologische ontwikkelingen zijn aanwezig en de ontwikkelingen beloven veel goeds.

Helaas is het volgens experts juist het personeelstekort wat de energietransitie nog in de weg kan staan. BNR spreekt over een recordniveau in personeelstekorten in de sector die deze transitie moet begeleiden.

Lucas-Nülle | Smart Building trainer
Om deze vraag tegemoet te komen heeft Lucas-Nülle een nieuw systeem ontwikkeld waar het mogelijk is om alle bovenstaande aspecten te beheersen in één systeem, zodat jouw studenten toekomstbestendig blijven. Met dit systeem creëer je een brede basis op het gebied van slimme huisinstallaties, zodat je actief kan bijdragen aan energiebesparing en milieuvriendelijkheid. Breid jouw kennis uit over de implementatie van load management en de integratie van duurzame energie. Ontdek hoe je slimme systemen kunt gebruiken om het energieverbruik te monitoren en de overtollige elektriciteit door te sturen naar de laadpaal om jouw elektrisch voertuig op te laden. Stel je voor dat jouw huis niet alleen zijn eigen schone elektriciteit produceert, maar ook de elektrische auto op een milieuvriendelijke manier oplaadt. Zonnepanelen transformeren zonlicht in elektrische energie, dat onmiddellijk in jouw huis wordt ingezet. Geavanceerde systemen volgen het energieverbruik nauwlettend en routeren overbodige elektriciteit naar de laadpaal van jouw elektrische voertuig. Via een slimme huis regelaar kun je de energiestroom beheren, het oplaadproces aansturen en zelfs eventuele overtollige energie aan het openbare net leveren.

Lucas-Nülle LabSoft Youtube

Het trainingssysteem bestaat uit de volgende drie onderdelen die los van elkaar te gebruiken zijn: Smart home, smart energy en smart e-mobility. Daarnaast is het mogelijk om deze systemen te koppelen en een energieneutraal huis te simuleren! Dit maakt het systeem flexibel en uit te breiden!

Smart home
Ontdek de eindeloze mogelijkheden van intelligente netwerken en automatisering in woonruimtes met onze Smart home, Smart energy en Smart e-mobility modules. De verscheidenheid aan apparaten en technologieën die je kunt inzetten om de levenskwaliteit te verhogen, energie te besparen en de veiligheid te versterken zij hiermee eindeloos. Daarnaast leer je hoe je de status van de apparaten op een klantgerichte manier kunt visualiseren en correct kunt evalueren.

Smart energy
In gebouwen wordt de slimme interactie van fotovoltaïsche installatie, batterij opslag en elektrische auto steeds belangrijker om het energietekort tegen te gaan met een geoptimaliseerde eigen vraag naar hernieuwbare zonne-energie.

Een netvrijschakeling maakt elektrische voeding mogelijk, zelfs in het geval van een storing van het energienet door middel van een hybride fotovoltaïsche omvormer en batterijopslag. Het trainingssysteem maakt de bouw en configuratie van een PV-systeem mogelijk, bestaande uit een hybride fotovoltaïsch systeem met batterij opslag en een netvrijschakeling. Het trainingssysteem kan worden uitgebreid met een laadpaal, digitale bidirectionele meter en smart home control center.

Smart e-mobility
Verdiep je kennis met praktische oefeningen over het testen van een elektrische laadpaal volgens de huidige normen.

Leer hoe je communicatie met de EVSE instelt en hoe je de EVSE in bedrijf stelt en parametreren met een app. Daarnaast behandelt onze cursus het opzetten van verschillende interfaces, waaronder WiFi, Bluetooth, LAN en RS485, evenals het oplossen van problemen met laadpalen. Tot slot leer je hoe je het werk documenteert en een overdrachts- en inspectierapport maakt. Bereid je voor op de toekomst van e-mobility met ons uitgebreide leerproject.

Op maat gemaakte trainingssystemen
Naast de verschillende energie modules biedt New Age Learning je tal van andere op maat gemaakte trainingssystemen van Lucas-Nülle binnen de volgende gebieden:

ONZE MISSIE
Het technisch onderwijs in Nederland ondersteunen bij het op een eigentijdse manier vormgeven van haar onderwijs, waarbij opleidingen kunnen blijven aansluiten op actuele technologische ontwikkelingen, passend bij de nieuwe generaties scholieren en studenten (doelgroep) en de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Recent Posts

Leave a Comment