Duurzaamheid en Smart Grid in het onderwijs

Duurzaamheid en Smart Grid in het onderwijs

De toekomst is groen
De verschuiving van kolen en gas naar hernieuwbare vormen van energie komt in een stroomversnelling. Dit wordt mede versneld door het klimaatakkoord van Parijs en de enorme vraag vanuit de gemeenschap. Duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie, waterstof en biomassa worden steeds vaker benut. Om deze energiebronnen te combineren en deze in de huishoudens en industrie in te kunnen zetten, worden er uitdagende eisen gesteld aan de bijbehorende infrastructuur en de nieuwe generatie technisch personeel.

Smart Grid
Dit tijdperk van duurzame energie bronnen stelt andere eisen aan het elektriciteitsnet en nieuwe technologieën maken het net hiervoor beter bestand. Flexibeler netwerkbeheer moet de toenemende levering vanuit hernieuwbare energiebronnen meer in lijn brengen met de infrastructuur van conventionele centrales.

De verscheidenheid in de aard en het aantal van dergelijke gedecentraliseerde stroomopwekkingssystemen vereist een nieuwe manier van beheer van het elektriciteitsnet, het zogenaamde intelligente netwerk of “Smart Grid”.

Met behulp van de Lucas-Nülle Smart Grid is het mogelijk om een ​​volledig realistisch stroomnet te modelleren, van stroomopwekking tot en met de consumptie ervan.

Hierdoor kan bijvoorbeeld de stroom uit hernieuwbare energiebronnen (zon -en windenergie) gehaald worden en het vermogen kan worden getransporteerd via een lijnmodel. Een transformator wordt ingezet om de spanning te verhogen of verlagen en deze te verdelen over een willekeurig aantal verbruikers met behulp van de dubbele stroomrail. Bovendien kunnen de bussystemen van de meet- en beveiligingsapparatuur allemaal met elkaar worden verbonden, centraal worden geëvalueerd en geregeld met behulp van onze SCADA Power-LAB-software. Het maakt het veilig en gemakkelijk om intelligente elektriciteitsnetten te ontwerpen en te onderzoeken in het lab.

HET SYSTEEM IN WERKING: HAN ARNHEM EN AVANS BREDA

Bij de HAN in Arnhem en bij Avans Breda is er een volledig lokaal ingericht met het Smart Grid systeem van Lucas-Nülle. Hier worden studenten op een veilige maar realistische manier voorbereid op het bedrijfsleven.

Ballard Asare-Bediako, docent en onderzoeker van het lectoraat Meet- en Regeltechniek op de HAN Arnhem:

“Als je kijkt naar de huidige manier van les geven, gaat dit veel verder dan de theoretische manier van lesgeven vanuit een klaslokaal. Na het lesgeven en presenteren heb je iets nodig om de studenten te laten zien.

Voor mij helpt het vooral om te weten dat de theorie die je de studenten leert pas werkelijkheid wordt wanneer ze de praktische oefeningen hebben gedaan. Hierdoor combineer je twee dingen. Het geeft leerlingen ook meer vertrouwen dat wanneer je ze theorie leert, ze deze ook kunnen bevestigen. Het helpt ook dat ze na de studie, wanneer ze het bedrijfsleven in gaan, niet meer bang zijn, omdat ze de apparatuur al gezien hebben. Dat helpt ons als school heel erg.”

In dit artikel in het Technisch weekblad wordt beschreven wat voor de HAN de reden is om met het Smart Grid van Lucas-Nülle te werken.

Redouane Eddeane, docent en onderzoeker bij de academie voor Engineering en Informatica, Avans Breda:

“Lucas-Nülle Smart Grid trainer is inmiddels geïntegreerd in ons reguliere onderwijs in de vorm van onderwijsmodules of projecten. Daarnaast wordt de Smart Grid trainer ingezet voor onderzoek om bijvoorbeeld fysieke simulaties uit te voeren van praktijksituaties. Je ziet in de praktijk wat je in de theorie leert waardoor er nieuwe inzichten ontstaan.

Tijdens de lockdowns hebben we ook geëxperimenteerd met remote labs. Studenten konden vanuit thuis de Smart Grid trainer benaderen en opdrachten uitvoeren. De reacties van de studenten zijn positief, zij ervaren de opzet van de modulen als prettig. De opdrachten worden grotendeels zelfstandig uitgevoerd onder begeleidend toezicht. Het hands-on leren en inzichtelijk maken van theorie wordt zeer gewaardeerd. De trainingen zijn modulair, wat het makkelijk maakt om ze in verschillende volgordes aan te pakken. Dit past goed in de visie om de student meer keuze vrijheid te geven in zijn leerproces. De komende tijd wordt er gewerkt om de Smart Grid trainer nog intensiever te gaan gebruiken ook voor minder technische opleidingen die kennis willen maken met vraagstukken over energietransitie.”

Beschikbare modules binnen de duurzame energie

De trainingsmodules voor duurzame energievoorziening en intelligente energy voorziening zijn beschikbaar als losse modules waarbinnen studenten leren werken met de betreffende energiebron en als stand alone Micro Grid. Daarnaast zijn de modules te koppelen aan elkaar en aan het totale Smart Grid, waardoor verschillende soorten energiebronnen en belastingen op elkaar afgestemd kunnen worden. Een totaal overzicht van de trainingsmodules kunt u terugvinden in onze catalogus.

Interesse in ons Smart Grid trainingssysteem? Via de volgende link kunt u de volledige brochure inzien:

NEW AGE LEARNING ON TOUR
Nu het weer mogelijk is om de scholen te bezoeken komen we graag ook weer bij je langs om jullie te ontmoeten en met jullie in gesprek te gaan over de mogelijkheden die Lucas-Nülle leermiddelen voor u te bieden hebben. In oktober (de weken rondom de herfst vakantie) maken we hiervoor een tour door Nederland. Mochten jullie geïnteresseerd zijn in een presentatie en gesprek op locatie, neem dan even contact met ons op via info@new-age-learning.nl.

Op maat gemaakte trainingssystemen
Naast de modules over aandrijftechniek biedt New Age Learning je tal van andere op maat gemaakte trainingssystemen van Lucas-Nülle binnen de volgende gebieden:

Wij denken graag met je mee in een passende oplossing voor jouw onderwijs. Onze volgende nieuwsbrief komt uit na de zomervakantie. Wij wensen je een hele fijne zomer en ontmoeten je graag in het nieuwe schooljaar.

Recent Posts

Leave a Comment