Nieuwsgierigheid naar techniek

WELKOM TERUG!

Inmiddels is de zomervakantie weer achter de rug en zijn de scholen alweer in volle gang. Dat betekent ook dat een nieuwe lichting studenten vanuit het voortgezet onderwijs de opwachting maken om aan een technische opleiding te beginnen. Dit is hard nodig, omdat de vraag naar technisch personeel nog altijd torenhoog is. Vier op de vijf bedrijven maken zich zorgen om het personeelstekort dat ontstaat door de stagnerende aanmeldingen van nieuwe studenten in het onderwijs. Experts denken zelfs de energietransitie zal vertragen als gevolg van het tekort aan technisch personeel.

Dus hoe kunnen wij er voor zorgen dat techniek nog aantrekkelijker wordt voor de nieuwe generatie studenten?

Lucas-Nülle is op zoek gegaan naar antwoorden en heeft met Dr. Carl Naughton een expert op het gebied van nieuwsgierigheid gevonden.

Nieuwsgierigheid en fascinatie naar techniek
Wat is dit? Waarom dan? Hoe werkt dit? Dit zijn allemaal vragen die kinderen stellen bij het ontdekken. Kinderen hebben dagelijks te maken met techniek en dat zal zich op vroege leeftijd al uiten in nieuwsgierigheid. Naarmate we ouder worden zullen we zien dat deze nieuwsgierigheid niet zomaar verdwijnt en blijkt dat de mens van nature gewoon nieuwsgierig is in hetgeen zij interesseert. Hoewel, wanneer zij in de structuren van het onderwijs terecht komen, zal deze nieuwsgierigheid deels verdwijnen volgens Dr Carl Naughton.

Het “volgens het boekje” moeten doen zorgt ervoor dat studenten niet meer zelf kunnen proberen en ontdekken. Zij gaan enkel doen wat van hun gevraagd wordt. Waarom leren wij de basis ook zo vaak in de vorm van droge theorie? Wij vinden dit erg zonde en zouden nieuwsgierigheid juist als midden in willen zetten in het onderwijs, om zo studenten weer geïnteresseerd te krijgen in techniek. Nieuwsgierigheid is namelijk essentieel in het leerproces en is de drijfveer voor gemotiveerde studenten. Het zorgt ervoor dat studenten leren niet meer zien als een verplichting, maar daagt ze uit om zelf op onderzoek uit te gaan en dingen te ontdekken.

Maar wat is nieuwsgierigheid nou precies? Zijn er technieken om nieuwsgierigheid aan te wakkeren? En hoe kunnen wij deze technieken in zetten in het onderwijs? We spraken met expert Dr. Carl Naughton en onze bevindingen hebben we voor jullie samengevat in een korte video.

Met deze informatie in het achterhoofd gaat Lucas-Nülle zijn trainingssystemen nog gerichter ontwikkelen zodat studenten vrij kunnen ontdekken en niet verdwijnen in de structuren van het huidige onderwijs. Maar wat we vandaag de dag al kunnen zeggen: De trainingssystemen van Lucas-Nülle maken technologie waarneembaar en tastbaar. Dit helpt studenten niet alleen theorie om te zetten in praktische kennis, maar ook het enthousiasme voor technologie in leven te houden.

Zou je graag gebruik willen maken van de expertise van andere docenten, en sta je zelf ook open om je bewerkte cursussen open te stellen voor anderen?

Na een geslaagde eerste netwerkdag van afgelopen 18 mei, komt er een vervolg op 17 November. Op deze dag zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om een netwerk van Classroom managers gebruikers op te zetten. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte cursussen te delen met andere gebruikers van Lucas-Nülle en zo handig gebruik te maken van tijd en expertise.

Wanneer: 17 november
Waar: Emmen
Wie: (toekomstig) Classroom manager -en Lucas-Nülle gebruikers
Kosten: Geen

Aanmelden kan via: info@new-age-learning.nl

Op maat gemaakte trainingssystemen
Naast de verschillende energie modules biedt New Age Learning je tal van andere op maat gemaakte trainingssystemen van Lucas-Nülle binnen de volgende gebieden:

ONZE MISSIE
Het technisch onderwijs in Nederland ondersteunen bij het op een eigentijdse manier vormgeven van haar onderwijs, waarbij opleidingen kunnen blijven aansluiten op actuele technologische ontwikkelingen, passend bij de nieuwe generaties scholieren en studenten (doelgroep) en de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Wij denken graag met je mee in een passende oplossing voor jouw onderwijs. In onze volgende nieuwsbrief besteden we aandacht aan Smart Farming.

Recent Posts

Leave a Comment